Blogovi u odnosu na web stranice: u čemu je razlika?

Online časopisi, poznatiji kao blogovi, postaju sve popularniji. Kada je Internet tek počeo, korisnici su požurili stvarati osobne web stranice. Web stranice su još uvijek vrlo popularne među korisnicima weba, ali mnogi se sada okreću blogovima. Koja je razlika? Ovaj članak će ispitati glavne sličnosti i razlike između webloga i web stranice.

Iako bi blogovi i web stranice trebali biti različiti, postoji nekoliko sličnosti u blogovima i web stranicama. Uglavnom, oboje se nalaze na Internetu pomoću URL-a ili web adrese. I jedni i drugi moraju imati neku vrstu hosta za čuvanje informacija na mreži. Još jedna sličnost ova dva je da ih oba može održavati gotovo svatko, od pojedinaca do tvrtki. I weblog i web stranice također mogu sadržavati informacije, slike, veze i ključne riječi. Ove dvije vrste web-mjesta ciljat će čitatelje.

Kod bloga, informacije koje se unose na web-mjesto općenito se ažuriraju vrlo često, ovisno o piscu. Ponekad pisci blogova čak ažuriraju nekoliko puta dnevno. Obično se na web stranici informacije ne ažuriraju redovito. Web stranice općenito sadrže informacije o nečemu što se ne mijenja često. Kada se web stranica ažurira, obično se mijenja cijela stranica. Kod bloga se ažurira samo jedan po jedan unos. Nakon što je web stranica promijenjena, te informacije nestaju i čitatelj ih više ne može vidjeti. Na blogu se dodaju novi unosi, ali se stari ne brišu sa stranice. Umjesto toga, obilježeni su datumom i vremenom kada su stvoreni, dat im je naslov i indeksirani su na toj stranici bloga. Čitatelju bloga olakšava odlazak na određenu stranicu bloga i čitanje prošlih unosa bez potrebe za pretraživanjem.

Druga glavna razlika između bloga i web stranice je ta što je web stranicu općenito malo teže održavati i često zahtijeva dobro razumijevanje načina na koji internet funkcionira. Uz blog, gotovo svatko može jednostavno i brzo ažurirati blog. Ne zahtijeva nikakvo posebno radno poznavanje Interneta. Osim toga, postoje mnoge stranice koje nude značajke bloga i većinu vremena mogu se koristiti besplatno.

Blogovi također potiču ljude da komuniciraju jedni s drugima mnogo više nego s web-mjestom. Primarna funkcija web-mjesta je pružanje neke vrste informacija čitatelju. Iako možda postoji mjesto za ostaviti komentar ili adresu e-pošte za pisanje, to nije razlog zašto je ta stranica stvorena. Blogovi se koriste za komunikaciju. Pisci mogu odlučiti učiniti svoje web-mjesto privatnom, ali većina odluči objaviti svoje blogove čineći ih javnima svima koji žele čitati. Većina web-lokacija za hosting blogova nudi opcije za dodavanje web-mjestu kako bi čitatelji i pisac mogli jedni drugima ostavljati komentare na web-mjestu. Osim toga, postoje cijele web zajednice napravljene samo za blogove. Blogovi potiču one koji imaju slična razmišljanja, interese ili čak tvrtke da podijele svoje blog stranice kako bi ih čitatelji mogli lako pronaći. Blogovi nude praćenje gostiju, praćenje ključnih riječi, brojače pogodaka, područja za komentare, pa čak i ploče s oznakama koje mogu koristiti i čitatelj i pisac.

Bloganje je trenutno iznimno popularno. Kako sve više ljudi počinje dijeliti svoje misli s drugima, svakim danom stvara se više blogova. Bloganje piscima, novinarima, profesionalcima, mamama, tatama, pa čak i tinejdžerima, daje trenutni način da redovito objavljuju svoja razmišljanja. Za one koji uživaju u pisanju, blogovi daju jedinstvenu priliku za vježbanje vještina pisanja i eksperimentiranje s onim što drugi žele čitati. Poduzeća koriste blogove kako bi pokazala svoju stručnost i znanje u svojim područjima, dok web stranice ne šalju uvijek ovu vrstu poruke čitateljima.

Bloganje i web stranice imaju neke sličnosti. Obje se nalaze na internetu i sadrže informacije. Međutim, blogovi daju piscu jedinstvenu priliku da komunicira sa svojim čitateljem i često ažurira svoje unose. Svatko tko pokuša pisati blog svidjet će se trenutnom zadovoljstvu da svoje mišljenje i misli odmah iznese na Internet i dobije trenutne povratne informacije od čitatelja koji posjećuju njihovu stranicu.

Objavljeno dana