5 savjeta za sprečavanje karijesa

Sprječavanje karijesa puno je lakše i učinkovitije od liječenja ispunama ili drugim stomatološkim zahvatima. Uz to je neusporedivo jeftiniji, što je također važno. Ovisno o ozbiljnosti katastrofe, liječenje može koštati ozbiljnog novca.

Ako želite znati kako prirodno spriječiti karijes (bez kemije ili uobičajenog liječenja), možemo vam dati nekoliko jednostavnih savjeta:

1. Jedite više alkalne hrane. Alkalne čine kosti jačima i zdravijima. Stoga će konzumacija hrane bogate lužinama spriječiti razvoj šupljina. Ova hrana uključuje voće i povrće.
2. Uravnotežite razinu kiselosti. Povećana razina kiselosti može dovesti do neravnoteže u pH ravnoteži u tijelu i do gubitka kalcija. A kalcij je neophodan za zdravlje kostiju. Pokušajte jesti manje hrane koja sadrži puno kiseline i šećera jer povećavaju kiselost i narušavaju pH ravnotežu u vašem tijelu.
3. Jedite povrće sirovo. Tijekom termičke obrade povrće gubi dio hranjivih sastojaka koji su gradivni elementi stanica. Jedite povrće barem povremeno sirovo kako bi vaše tijelo dobilo što više hranjivih sastojaka.
4. Koristite ulje čajevca. Uključite ulje čajevca među proizvode koje koristite za svakodnevnu njegu usne šupljine. Čajevac zapravo može zaštititi vaše zube od rasta bakterija, a time i od uništavanja zubne cakline.
5. Pijte puno vode. Voda je bitna za stvaranje sline. A slina je vrlo važna za održavanje oralnog zdravlja. Sadrži važne enzime koji prekrivaju zube i štite ih od klica.

Ovo su najosnovniji koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili propadanje zuba. Pomoći će vam da održite zdravlje ne samo zuba, već i cijelog tijela.

Objavljeno dana